Snij de aubergine in blokjes van 3 bij 1 cm en zout royaal. Snij de paprika in grove stukken, snij de pepers in ringen van 1 cm en pel, plet en hak de knoflook fijn. Zet apart. Schil de aardappels en snij in kubussen van 1 cm. Zet apart. Pluk de basilicum van de steeltjes en zet apart.
Zet een stoofpot met een flinke laag olijfolie op het vuur. Bak de aubergine, aardappel en paprika in batches tot ze geslonken zijn en geuren. Laat uitlekken en zet apart.
Verhit opnieuw een dikke laag olijfolie in de stoofpot en fruit hier de knoflook en peper in. Voeg vervolgens de aubergine, aardappel en paprika toe en bak ongeveer 5 minuten, totdat je merkt dat de groenten bijna aanbranden.
Voeg vervolgens de tomaten en basilicum toe, stoof totdat de tomaat een saus vormt.
Maak op smaak met peper en zout en eventueel balsamico azijn. Serveer op kamertemperatuur.