Vegetarische bourguignon van paddenstoelen

Vega beef bourguignon

Vegetarische bourguignon van paddenstoelen

Pieter Vliegenthart
Smakelijke vegetarische stoofpot, het kan!
Complexiteit: Makkelijk
Gelegenheid: Weekend
Dieet Vegetarisch

Klik op de sterren om te stemmen!

No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

RECEPT ingrediƫnten
 

  • 30 gram gedroogde paddenstoelen (eekhoorntjesbrood, morilles)
  • 600 gram paddenstoelen van het seizoen schoongemaakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 10 kleine sjalotten of uien schoongemaakt en gehalveerd
  • 3 winterwortels in plakjes van 2 cm
  • 4 tenen knoflook
  • 40 gram (wilde) tijm
  • 140 gram tomatenpuree
  • 200 ml rode wijn reductie
  • 250 ml paddenstoelen fond
  • 75 ml volle melk
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 3 eetlepels miso
  • 2 eetlepels Tomassu sojasaus

Instructies
 

  • Doe de gedroogde paddestoelen in een maatbeker, giet er kokend water overheen en zet apart.
  • Schil de sjalotten of uien en halveer.
  • Rits de tijm van de takjes en zet apart.
  • Pers de teentjes knoflook en zet apart.
  • Snijd de winterpeen in plakken van 2 cm en zet apart.
  • Maak de paddestoelen schoon, scheur in grove stukken en zet apart.
  • Doe de paddenstoelen met wat olijfolie en boter in een grote GN bak of ovenschaal. Bak op 200 graden in de heteluchtoven totdat de paddenstoelen gaar zijn en de maillard reactie heeft plaatsgevonden. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Zet apart.
  • Verhit in een stoofpan een goede laag olijfolie en bak de sjalotten minimaal 10 minuten, totdat ze gekarameliseerd zijn.
  • Voeg vervolgens de peen toe en bak 5 minuten mee met de sjalotten.
  • Voeg vervolgens de knoflook toe, bak 1 minuut.
  • Voeg nu de tomatenpuree, fond, wijnreductie, sojasaus, miso, tijm en de gewelde paddenstoelen toe, inclusief het vocht. Kook voor 10 minuten.
  • Maak in een sautepan de roux van gelijke delen boter en bloem. Bak enkele minuten terwijl je constant roert. Maak familie met de bourguignon door steeds wat vocht toe te voegen terwijl je roert. Giet de roux uiteindelijk in de stoofpan om het gerecht te binden. Laat enkele minuten inkoken tot de gewenste consistentie.
  • Maak op smaak met peper, zout en extra sojasaus voor meer umami.
  • Vlak voor serveren voeg je de in de oven gebakken paddenstoelen toe.
  • Serveer met brood en kruidenboter of aardappelpuree.

Nutrition

Serving: 500g
Trefwoord Bourguignon, Paddenstoelen, Stoofpot
Moeilijkheidsgraad Makkelijk
Gelegenheid Weekend

Andere Recepten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating Recept