Roti Recept

Roti Recept

Roti Recept
Roti Recept

Roti Recept

Pieter Vliegenthart
Recept voor authentieke Surinaamse Roti
Complexiteit: Makkelijk
Gelegenheid: Weekend
Dieet Vlees

Klik op de sterren om te stemmen!

4.67 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams
Porties 4 personen
calorieën 496 kcal

RECEPT ingrediënten
 

Voor de kip

  • 1 kilo kippendij filet
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1,5 spaanse peper
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels masala Van de Toko, Hindostaanse Kerrie Massala H Nandan Surinami
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 100 ml water
  • peper
  • zout

Voor de aardappel

  • 800 gram iets kruimige nieuwe aardappels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels masala Van de Toko, Hindostaanse Kerrie Massala H Nandan Surinami
  • 1 blokje kippenbouillon
  • water Net zoveel water tot de aardappels net onder staan.
  • peper
  • zout

Voor de kouseband

  • 500 gram diepvries kouseband
  • 0,5 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel masala Van de Toko, Hindostaanse Kerrie Massala H Nandan Surinami
  • 0,5 blokje groentebouillon
  • 1 eetlepel boter
  • peper
  • zout

Voor de spitskool

  • 0,5 spitskool
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blokje groente bouillon
  • 1 eetlepel boter

Voor de eieren

  • 4 eieren
  • zonnebloemolie

Van de Toko

  • 4 aloe rotiplaat met aardappel of rotiplaat met dahl (gele split erwten) In de koeling of diepvries
  • 1 potje madame jeanette sambal

Instructies
 

Mise en Place

  • Maak alle uien schoon en snipper ze fijn. Zet apart.
  • Maak alle knoflook schoon en pers de teentjes. Zet apart.
  • Snij de peper met zaadlijsten en pitjes in dunne ringen en zet apart.
  • Schil de aardappels en snij in gelijke stukken.
  • Snij de spitskool in dunne repen.
  • Snij de kip in repen van 3/4 cm lang.
  • Zet alle specerijen en bouillon blokjes klaar voor gebruik.

Voor de Kip

  • Fruit de ui, knoflook en peper enkele minuten in een grote pan, totdat alles glazig is.
  • Voeg tomatenpuree en masala toe, fruit tot de masala begint te ruiken.
  • Voeg de kip toe en bak net zo lang totdat de kip een krokant korste krijgt.
  • Voeg de kippenbouillon, zout en peper toe, blus af met water en stoof de kip in 30 minuten gaar. Let op: zorg dat de kip niet aanbrand.
  • Maak op smaak met peper, zout, cayennepeper, of extra bouillon blokje. Gebruik eventueel aardappelzetmeel of roti aardappel uit het onderstaande recept om de saus te binden.

Voor de aardappel

  • Fruit in ruime olie in een kookpan waar een deksel op kan de ui en knoflook totdat ze glazig zijn.
  • Voeg de tomatenpuree en de masala toe, fruit totdat de masala begint te geuren.
  • Voeg de aardappels toe en roer totdat de aardappels omhult zijn in een laag kruiden. Ze moeten geel kleuren.
  • Voeg dan tot slot water toe tot de aardappels deels onderstaan, en stoom in 20 minuten gaar.

Voor de kouseband

  • Fruit in een wok de ui en knoflook totdat ze glazig zijn.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree en masala toe. Fruit aan tot de masala begint te ruiken.
  • Voeg de kouseband toe en roerbak totdat de kouseband gaar maar knapperig is.
  • Maak op smaak met verkruimelde groente bouillon tablet, peper en zout.

Voor de spitskool

  • Fruit in een wok wat olie met de knoflook, op middelhoog vuur tot de knoflook is aangezet maar niet bruin is.
  • Voeg de spitskool toe en wok tot de spitskool net gaar is en begint te slinken.
  • Maak op smaak met verkruimelde groente bouillon tablet, peper, zout en boter.

Voor de eieren

  • Kook in de eieren in 10 minuten totdat ze hard zijn. Laat ze schrikken en pel ze.
  • Verwarm zonnebloemolie in een steelpan met thermometer tot 180 graden celcius.
  • Frituur de eieren in 2 minuten, totdat ze een bruin krokant jasje hebben.

Serveren

  • Je kunt de verschillende bereidingen goed -apar van elkaart- bewaren in bakjes in de koelkast. Voor het serveren maak je de borden op met een samenstelling van alle ingredienten, hetgeen je verwarmt in de magnetron. Serveer met rotiplaat en Surinaamse sambal.

Nutrition

Serving: 800gSodium: 396mgCalcium: 232mgVitamin C: 137mgVitamin A: 1732IUSugar: 11gFiber: 13gPotassium: 1714mgCholesterol: 165mgCalories: 496kcalTrans Fat: 1gSaturated Fat: 2gFat: 7gProtein: 21gCarbohydrates: 88gIron: 5mg
Trefwoord Roti
Moeilijkheidsgraad Makkelijk
Gelegenheid Weekend

Andere Recepten

Middels de knop kun je dit recept toevoegen aan je persoonlijke collectie recepten. Op deze manier bewaar je de recepten die je lekker vindt, kun je een weekplanning maken en genereer je gemakkelijk een boodschappenlijst met alle ingrediënten voor alle recepten in je verzameling of weekplanning. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating Recept