Raapstelen stampot

Raapstelen zijn een echte lente groenten. Van orgine zijn ze van maart tot juni verkrijgbaar, maar daar het geen enorm populaire groente is, zijn ze vaak moeilijk te vinden. Bij de supermarkten worden ze zelden aangeboden, op de markt en bij de Ekoplaza heb je meer kans op success. 

Raapstelen stampot

Raapstelen is het jonge bladgroen van meiknolletjes. Het is een frisse, knapperige en ietwat zurig smakende groente, die bijzonder goed smaakt in een stampot. Uiteraard zijn raapstelen ook erg gezond, ze bevatten veel ijzer, vitamine b en vitamine c.

Je kunt raapstelen ook koken, maar rauw vind ik ze het lekkerst.  In dit recept voor een simpele maar smaakvolle raapstelen stampot worden ze dan ook rauw verwerkt. Voor een vegatarische maaltijd kun je het spek weglaten. 

Raapstelen stampot

Raapstelen stampot

Pieter Vliegenthart
Een heerlijke lente stampot. Rapenstelen zijn maar kort verkrijgbaar, dus als je ze ziet: direct kopen.
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Gelegenheid: Door de weeks
Dieet Vegetarisch, Vlees

Klik op de sterren om te stemmen!

5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 2 personen
calorieën 508 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 400 gram rapenstelen
  • 60 gram gesneden ontbijtspek
  • 100 gram belegen kaas
  • 0,5 sjalot
  • 50 milliliter volle melk
  • 1 eetlepels boter
  • peper
  • zout
  • natuurazijn

Instructies
 

  • Schil de aardappels en snij ze in gelijke stukken
  • Zet een grote pan met gezout water op, en kook de aardappels hierin gaar, in ongeveer 20 minuten.
  • Snij de onderste 1 a 2 cm van de rapenstelen en was ze grondig. Verdeel vervolgens in stukken van 10 cm, zodat ze gemakkelijk door de stampot te roeren zijn.
  • Snij de plakken ontbijtspek in dunne repen en vervolgens in kleine blokjes. Bak deze blokjes in een koekenpan met anti-aanbaklaag tot ze knapperig zijn en zet apart.
  • Schaaf (of pak) plakken belegen kaas, verdeel in dunne repen en snij vervolgens eveneens in kleine blokjes. Zet apart.
  • Snipper de sjalot brunoisse. Snij zo fijn als je kunt, daar de sjalot rauw door de stampot gaat en grote stukken dus niet smakelijk zijn. Zet apart.
  • Als de aardappels gaar zijn: giet af en bewaar wat kookvocht om eventueel toe te voegen.
  • Stamp de aardappels fijn, voeg de rapenstelen gefaseerd toe en stamp of roer door de stampot. Voeg vervolgens de boter, de sjalot en het spek toe. Wanneer dit goed gemengd is, voeg je de melk en eventueel het kookvocht toe tot de gewenste dikte bereid is. Als laatste roer je de kaas erdoorheen.
  • Maak op smaak met peper, zout en eventueel een scheutje natuurazijn.

Nutrition

Calories: 508kcalCarbohydrates: 20gProtein: 23gFat: 38gSaturated Fat: 18gTrans Fat: 1gCholesterol: 90mgSodium: 750mgPotassium: 837mgFiber: 7gSugar: 5gVitamin A: 23759IUVitamin C: 121mgCalcium: 793mgIron: 3mg
Trefwoord Rapenstelen stampot

Andere Recepten

Middels de knop Voeg toe aan verzameling kun je dit recept toevoegen aan je persoonlijke collectie recepten. Op deze manier bewaar je de recepten die je lekker vindt, kun je een weekplanning maken en genereer je gemakkelijk een boodschappenlijst met alle ingrediënten voor alle recepten in je verzameling of weekplanning. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating Recept