Gado Gado met tempeh

Gado gado is een Indonesisch recept dat in de loop der jaren flink verhollandst is. Bij de ‘traditionele’ Chinees krijg je vooral rijst, kiemgroenten en pinidasaus. Dat kan prima, want gado gado betekend zoveel als ‘mix-mix’. Het is dus mogelijk om je eigen draai te geven aan het gerecht, hetgeen in deze vegatarische editie dan ook is gedaan. 

Gado Gado

 Het belangrijkste is de manier waarop je de rijst kookt: gebruik 1 deel rijst met 2 delen water. Je kunt een deel van het water vervangen door bouillon of (kokos)melk. Maak op smaak met zout en kook in 20 minuten, zonder roeren, mét deksel op de pan, heel langzaam gaar. Laat vervolgens, zonder het deksel van de pan te halen, de rijst nog 10 minuten nastomen in de pan. Op deze manier wordt de rijst perfect. Als je geen spirelli hebt kun je ook kant en klaar courgette spaghetti kopen, of de keukenmachine gebruiken. 

Gado Gado

Gado Gado Vegatarisch

Pieter Vliegenthart
Vegatarisch en gezond: gado gado van courgette en tempeh met zelfgemaakte pindasaus en ei
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Gelegenheid: Door de weeks
Dieet Vegatarisch

Klik op de sterren om te stemmen!

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen
calorieën 935 kcal

Equipment

  • Spirelli

Ingrediënten
  

  • 300 gram rijst
  • 250 gram tempeh
  • 2 courgettes
  • 4 eieren
  • 1 komkommer
  • 1 limoen
  • 60 gram gebakken ui
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels arachideolie
  • 100 gram pindakaas
  • 200 gram volle melk
  • 2 theelepel sambel oelek
  • 1 theelepel garnalen pasta (trassie)
  • 1 spaanse peper
  • azijn
  • water
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Doe 1 deel rijst met 2 delen water in een pan waar een deksel op kan. Breng op smaak met zout. Breng de rijst aan de kook. Als de rijst kook, draai het vuur bijna helemaal uit tot de rijst nog nét kookt. Laat 20 minuten koken. Verwijder het deksel niet van de pan. Laat de rijst met deksel op de pan 10 minuten nagaren.
  • Snij de komkommer met behulp van een microplane (of met een mes) in dunne plakjes. Snij de spaanse peper in dunne plakjes. Doe ze samen met 2 delen water en 1 deel azijn in een steelpan. Breng op smaak met suiker en zout. Verhit het mengsel en laat afkoelen.
  • Snij de tempeh in dunne repen. Verhit ⅔ van de olie in een wok en bak de tempeb in 6 minuten krokant. Voeg ⅔ van de ketjap manis toe en bak nog 2 minuten.
  • Maak van de courgette's middels de spirelli dunne slierten 'couregette spaghetti'. Doe in een vergiet en giet net voor het opdienen van het gerecht kokend water uit de waterkoker over de courgette spaghetti.
  • Doe de pindakaas, sambel oelek, garnalen pasta, melk en de overige ketjap manis in een steelpan. Breng aan de kook terwijl je met een garde blijft roeren. De pindasaus is klaar als hij dik wordt.
  • Bak de eieren in een pan met de overgebleven olie.
  • Verdeel de rijst, courgette spaghetti, tempeh, zoetzure komkommer, partjes limoen, pindasaus het ei over de borden. Garneer met gebakken ui.

Nutrition

Serving: 750gCalories: 935kcalCarbohydrates: 105gProtein: 33gFat: 44gSaturated Fat: 11gTrans Fat: 1gCholesterol: 183mgSodium: 712mgPotassium: 1053mgFiber: 5gSugar: 23gVitamin A: 689IUVitamin C: 41mgCalcium: 221mgIron: 4mg
Trefwoord Gado Gado

Andere Recepten

Middels de knop Voeg toe aan verzameling kun je dit recept toevoegen aan je persoonlijke collectie recepten. Op deze manier bewaar je de recepten die je lekker vindt, kun je een weekplanning maken en genereer je gemakkelijk een boodschappenlijst met alle ingrediënten voor alle recepten in je verzameling of weekplanning. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating Recept