Griekse salade

Het is niet voor niets een cliche: de kwaliteit van je ingredienten bepaald de kwaliteit van je maaltijd. In een gerecht dat simpel is en weinig bereidingstechnieken kent wordt dit extra duidelijk. Beknibbel dus niet op de kwaliteit feta of olijf in deze salade. Met witte saladekaas en smaakloze olijven wordt het gewoon niet lekker. 

Koop goede kwaliteit Griekse Kalamata olijven, liefst met pit, en ontpit ze zelf. Feta mag pas feta heten als het voor maximaal 30% uit geitenmelk bestaat en dus 70% schapenmelk. Tevens dient er minimaal 43% vet aanwezig te zijn. Zoals altijd geld ook hier: vetter is beter want lekkerder. Ikzelf koop mijn feta altijd bij de midden-oosten speciaalzaak met minimaal 45% vet. Als je bij de supermarkt inkopen doet is de Feta van Dodoni het best. 

Snijtechniek is, mede doordat het gerecht zo simpel is, extra belangrijk. De ui eet je rauw, dus snij flinter dun. De overige groente mogen best wat structuur hebben: door wat grotere stukken te snijden heb je meer structuur en bite.

 

Griekse salade

Griekse salade

Pieter Vliegenthart
Deze griekse salade, of choriatiki, is een boerensalade die eenvoudig en toch erg smaakvol is, mits je goede kwaliteit ingredienten gebruikt.
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Gelegenheid: Door de weeks
Dieet Vegatarisch

Klik op de sterren om te stemmen!

4.5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 2 min
Totale tijd 12 min
Gang Bijgerecht
Keuken Grieks
Porties 4 personen
calorieën 286 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 rode ui
  • 1 groene paprika
  • 1 komkommer
  • 400 gram zoete tomaten
  • 200 gram feta 45+ Van de Kanaalstraat (of lokale Turkse supermarkt)
  • 130 gram Kalamata olijven
  • 1 eetlepel citroen sap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Snij de ui in dunne ringen van 2 mm
  • Halveer de paprika over de lengte en verwijder de zaadlijsten. Halveer de helften nogmaals over de lengte, en snij vervolgens over dwars in plakken van 8mm
  • Snij de tomaten in kwarten (grote tomaten in 8 partjes)
  • Halveer de komkommer over de lengte en snij in plakjes van 2 mm
  • Snij de feta in kubussen van 1 cm
  • Halveer de olijven over dwars
  • Meng alle ingediënten in een ruime kom en breng op smaak met olijfolie, citroensap, peper en zout.

Nutrition

Calories: 286kcalCarbohydrates: 13gProtein: 9gFat: 23gSaturated Fat: 9gCholesterol: 45mgSodium: 1072mgPotassium: 480mgFiber: 4gSugar: 8gVitamin A: 1337IUVitamin C: 44mgCalcium: 293mgIron: 1mg
Trefwoord Griekse salade

Andere Recepten

Middels de knop Voeg toe aan verzameling kun je dit recept toevoegen aan je persoonlijke collectie recepten. Op deze manier bewaar je de recepten die je lekker vindt, kun je een weekplanning maken en genereer je gemakkelijk een boodschappenlijst met alle ingrediënten voor alle recepten in je verzameling of weekplanning. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating Recept